Contents
- 1 MS hastaları spor yapmalı mı?
- 2 MS hastaları nasıl egzersiz yapmalı?
- 3 MS hastaları nasıl beslenmeli?
- 4 MS atağı nasıl olur?
- 5 MS hastaları koşabilir mi?
- 6 EMS nasıl yapılır?
- 7 MS Nedir FTR?
- 8 Frenkel egzersizleri nelerdir?
- 9 MS hastalığı ne demek?
- 10 MS hastaları nelerden uzak durmalı?
- 11 MS hastaları hangi vitaminleri almalı?
- 12 MS hastaları ne yapmalı?
- 13 MS olduğumu nasıl anlarım?
- 14 MS ataklarını neler tetikler?
- 15 MS kan tahlilinde belli olur mu?
MS hastaları spor yapmalı mı?
Yorgunluk, güçsüzlük, denge bozukluğu, kas güçsüzlüğü MS hastalarının en yaygın yaşadığı belirtiler. Bizim hastaya göre düzenlediğimiz ve isteyerek yaptığı; yürüyüş, bisiklet, yüzme, egzersiz veya diğer aktiviteler yaşamda bağımsızlığı sağlıyor, hastalığı tedavi ediyor” dedi.
MS hastaları nasıl egzersiz yapmalı?
MS Hastaları için Uygun Olabilecek Egzersizler Yürüme, koşma, bisiklet, yüzme aerobik egzersizlerden bazılarıdır. Bacak kaslarında sertlik ve güçsüzlüğü fazla olan hastalar kürek, el pedalı ve su içi egzersizlerle aerobik hareket yapabilir.
MS hastaları nasıl beslenmeli?
MS hastalığında beslenme:
- Farklı tipte besinleri yemeye çalışın.
- Gün içinde, değişik zamanlarda meyve ve sebze atıştırın.
- Günlük yağ alımınızı olabildiğince azaltın (toplam kalorinin 1/3’ü).
- Katı yağları kesin veya iyice azaltın diyetten.
- Kırmızı eti azaltın.
- Haftada 2-3 kez balık, hiç olmaz ise bir kez.
MS atağı nasıl olur?
Bağışıklık sistemi miyelin kılıflarına saldırdığında ‘plak’ adı verilen hasarlı bölgeler oluşur. Bunun sonucunda yürüme, konuşma, görme gibi eylemlerde bozulmalar olabilir, bunlara MS atakları denir. Ancak miyelin tabakası kendini tekrar yeniler ve hastalar günlük yaşamına geri döner.
MS hastaları koşabilir mi?
Hastalığın seyri çok kötü değilse, başlangıç aşamasındaysa neredeyse tüm egzersizler yapılabilir. Özellikle aerobik egzersizler her süreçte yapılması gereken egzersizlerdir. Açık havada yürüyüş, çok yüksek tempolu olmamak kaydı ile koşu yapılabilir ya da bisiklete binilebilir.
EMS nasıl yapılır?
“ EMS (Electro Muscle Stimulation – Elektriksel kas uyarımı) antrenmanları, özel bir giysi giyilerek, eğitimini almış uzman eşliğinde ve belirlenen programa göre yapılır. Klasik egzersizler sırasında beynimiz, kaslarımızın harekete geçmesini sağlamak için ilgili kaslara elektrik sinyalleri gönderir.
MS Nedir FTR?
MS, kişinin bağışıklık sistemindeki bir bozukluk sonucu, kendi beyin ve omuriliğine karşı kendi hücrelerinin saldırısı sonucu meydana gelen otoimmun kökenli olduğu düşünülen bir hastalıktır. MS, enflamasyon, miyelin kılıfının harabiyeti, akson hasarı ile karakterize otoimmun bir santral sinir sistemi hastalığıdır.
Frenkel egzersizleri nelerdir?
Frankeel egzersizleri yapılırken farklı pozisyonlarda egzersizler yaptırılmaya çalışılır. Amaç kaybedilen koordinasyonu yeniden en iyi şekilde kazanmaktır. Burada kalça ve diz fleksiyonda iken diğer bacak ekstansiyonu. Bu egzersizler ayak topuğu yatakta iken gerçekleştirilir.
MS hastalığı ne demek?
MS (Multiple Skleroz) hastalığı; kas güçsüzlüğü, dengede bozukluk, yürüme ve konuşma aksaklığı ile kendini belli eden ve merkezi sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır.
MS hastaları nelerden uzak durmalı?
Dr. Selda Korkmaz, “Sıcak, özellikle omurilikte lezyonu olan hastalarda sinir iletiminde bozulmayı artırarak hastanın daha fazla semptom hissetmesine neden olur, sıcaktan uzak durarak hastanın kendini daha rahat hissetmesi sağlanabilir” dedi.
MS hastaları hangi vitaminleri almalı?
Yapılan birkaç çalışmada uygun dozlarda D vitamini alımının MS riskini de iki kat azalttığının gösterildiğini anlatan Doç. Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, “Çocuklarda yeterli D vitamini takviyesinin uzun dönem MS ‘ten koruyucu etkisi olabileceği düşünülüyor” diyor.
MS hastaları ne yapmalı?
MS hastalığın tam tedavisi bulunmamaktadır. MS ataklarını ve olağan atakların etkilerini azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Sürekli MS atağı geçiren hastalara atakları %30-40 oranında önleyen koruyucu tedaviler (aşı) uygulanır. Ayrıca bu koruyucu tedavi atak sonrası engelli kalma riskini de azaltır.
MS olduğumu nasıl anlarım?
En sık görülen MS belirtileri, güçsüzlük, yorgunluk, hissi belirtiler (karıncalanma, uyuşukluk, ağrı), görme bozuklukları (bir gözde görme kaybı, bulanık veya çift görme), kas fonksiyon bozuklukları (katılık, titreme, idrar kaçırma, kabızlık, cinsel sorunlar) ve denge sorunlarıdır (dengesizlik, başdönmesi, yalpalama).
MS ataklarını neler tetikler?
Genetik nedenlerin yanı sıra D vitamini eksikliği, virüs enfeksiyonları, aşılar, aşırı tuz tüketimi, sigara, stres gibi faktörler MS hastalığını tetikleyebilir.
MS kan tahlilinde belli olur mu?
Kan testleri: Kan testleri tek başına MS teşhisi koyamaz, ancak doktorunuz kanınızda hastalığa işaret eden maddeleri tespit etmek için kan testlerine başvurabilir.